La mirada d'Altaïr: Alaska

26 / 02 / 2020 (19:00h - Llibreria Altaïr)

Amb Marc Magrans

Alaska. Una vastitud desmesurada on és la natura, primària, salvatge, la que sembla imposar el ritme del temps. A l'oest, l'estret de Bering i Rússia, origen dels primers pobladors i també dels colons que, en establir-se, van fer créixer els dominis de l'Imperi Rus, tot i els prejudicis causats a la població nativa degut a les malalties i els enfrontaments; a l'est, el Yukon i la Columbia Britànica, regions canadenques que separen aquestes terres del país que al 1867 les va comprar. Una extensió rica en fusta, petroli i gas natural que va ser pol d'atracció, a finals del s. XIX, pels seus jaciments d'or.

Avui, tot i la marcada influència occidental en nuclis com Anchorage, Fairbanks, Juneau o Ketchikan, el territori manté l'essència de la cultura tradicional i sembla compensar la baixa densitat de població, majoritàriament immigrant, amb la riquesa d'una fauna excepcional. De la costa meridional fins al cinturó àrtic, passant pels altiplans de l'interior, és possible albirar, entre moltes altres espècies, belugues, orques, foques, lleons marins, àguiles calques, llúdrigues de mar, óssos, salmons o linxs boreals.

Conversarem sobre Alaska, sobre la força de la seva natura i sobre els reptes que encaren els seus escassos pobladors, amb en Marc Magrans. Enginyer agrícola de carrera, naturalista i ornitòleg per passió, els seus periples l'han dut a recórrer el món sencer i des del 2001 treballa professionalment com a guia de viatges.

Tornar