Col·loqui - Mines de plata, turbines, carbó i ciment

17 / 09 / 2019 (19h Llibreria Altaïr)

El món narrat a través del patrimoni industrial. Amb Jaume Matamala, Teresa Llordés, Belem Oviedo i Bernardo Garcia

La terra té memòria. El territori, també. El patrimoni industrial -edificis, maquinària, fàbriques, molins i un llarg etcètera- forjat durant dècades gràcies al desenvolupament i a l'explotació de recursos dels darrers temps és avui en dia una gran eina per narrar la història social i econòmica del lloc on va ser construït. Espais recobrats per l’arqueologia industrial que ens permeten llegir el territori i recuperar la memòria dels qui el van habitar; una invitació a conèixer el passat i una oportunitat de comprendre el present.

Conversarem sobre el patrimoni industrial a Catalunya i a Mèxic i sobre la seva capacitat d’explicar la història econòmica i social dels darrers segles amb Jaume Matamala, gestor cultural, membre del Comitè Internacional del Patrimoni Industrial i exgerent del Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa, Teresa Llordés, fotògrafa, especialista i entusiasta del patrimoni industrial, Belem Oviedo, directora de l'Arxiu Històric i Museu de Mineria de Pachuca (Mèxic), i Bernardo Garcia, Doctor en Història i investigador de l'arribada de catalans a Veracruz.

Amb ells coneixerem el cas de Pachuca, a Hidalgo (Mèxic), un estat de tradició minera on el vincle amb temps pretèrits és encara ben llegible en el parc agroindustrial que hi han creat, i repassarem el cas de Catalunya seguint el fil de les colònies tèxtils, un dels fenòmens més característics del procés d’industrialització a casa nostra.

Tornar