Col·loqui - Yazidís: Els grans oblidats del Kurdistan

15 / 01 / 2019 (19h Llibreria Altaïr)

Amb Özgür Güneş Öztürk, Lîlan Ema i David del Campo

Considerat com la religió més antiga d'Orient Mitjà, i probablement la religió monoteista més antiga del món, el yazidisme compta amb una comunitat que no arriba al milió de fidels, distribuïts entre Iraq, Síria, Armènia, Turquia, Geòrgia i Iran. Degut a les seves creences, aquesta població ha sigut víctima de múltiples genocidis en el transcurs de la història a mans d'integristes de l'Islam, com el que ISIS va perpetrar l'agost de 2014, resultant en l'extermini de milers de persones i l'èxode de moltes altres de les seves terres ancestrals de Sinjar (Kurdistan iraquià). Avui, quatre anys després del genocidi, alguns yazidís han trobat refugi a Alemanya, Canadà o Austràlia, però centenars d'ells continuen en camps de refugiats al Kurdistan turc, on van arribar pocs dies després de la tragèdia. Allà les seves vides giren entre els records, la resignació i la incertesa.

Conversarem sobre tot això amb Özgür Güneş Öztürk, originària de Turquia, llicenciada en Economia Laboral i Relacions Industrials i Màster en Migracions i Mediació Social, Lîlan Ema, nascuda al Kurdistan turc, llicenciada en Traducció i Pedagogia de Llengua Anglesa i codirectora del documental Women of the Mountains sobre les dones yazidís als camps de refugiats de Turquia, i David del Campo, fotògraf i autor del llibre «3/8», un recorregut visual que ens submergeix en la quotidianitat dels refugiats yazidis al Kurdistan turc i ens convida a reflexionar sobre els conceptes de memòria i identitat.

Özgür Güneş Öztürk (Samsun-Turquía, 1982). Doctoranda al Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida. Ha treballat, entre altres, al Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques (CIEMEN) i ha coordinat el projecte de recerca sobre les violacions dels Drets Humans arrel de la destitució dels governs municipals electes al territori kurd de Turquia.

Lîlan Ema (Bespinar-Turquía, 1987). Va estudiar Traducció i Pedagogia de Llengua Anglesa a la Universitat de Cukurova i ha treballat com professora de kurd i anglès. A més de codirigir el documental Women of the Mountains, ha publicat articles sobre la situació política del Kurdistan a diaris kurds, turcs, alemanys i iraquians.

David del Campo (Madrid, 1979). Durant anys va combinar la seva feina com a professor universitari d'enginyeria aeroespacial amb la fotografia, fins a fundar l'associació El Catalejom, a través de la qual ofereix tallers de fotografia participativa per a persones en risc d'exclusió social. Al 2016 va començar el projecte Êzidî als camps de refugiats yazidis del Kurdistan turc, i des d'aleshores centra el seu treball professional en aquesta regió.

 

 

Tornar