Col·loqui - La mirada d'Altaïr: Iran

19 / 06 / 2019 (19h Llibreria Altaïr)

Amb Patricia Almarcegui i Kalimera Estudio

Conegut com a Pèrsia durant mil·lennis, l’Iran d’avui és fruit d’una gran amalgama d’influències -perses, gregues, mesopotàmiques, sassànides, àrabs- que han acabat desembocant en l’actual República Islàmica. El país, on la preponderància d’un recurs natural com el petroli és clau a l’hora d’entendre l’economia nacional i les seves inestables relacions amb les potències occidentals, té una gran diversitat ètnica que es tradueix en fins a 75 llengües diferents i una gran quantitat de pobles que en molts casos -turcmans, kurds, balutxis- comparteixen identitat amb els països veïns.

Terra àrida i mesetaria, la cultura d’Iran és de gran riquesa tal com prova l’art d’elaboració de catifes, la gran tradició musical -la regió és bressol de la creació d’instruments tan complexes com la trompeta-, els vestigis històrics d’una nodrida varietat de civilitzacions o l’obra de grans poetes clàssics com Hàfidh, Rudaki o Omar Khayyam. En l’actualitat, la dona combat les lleis que la situen un escalafó per sota de l’home en la societat iraniana, convertint-se en un exemple de lluita feminista per tot el món. L’agitada Teheran, la sagrada Qom, la bella Isfahan, la sedosa Yazd o la minera Neyshabur són algunes de les ciutats que conformen una constel·lació que atrapa als viatgers -i cada cop en són més-  que s’hi endinsen

 

Conversarem sobre Iran amb Patricia Almarcegui, escriptora, autora del llibre «Conocer Irán» (Fórcola Ed.) i professora de Literatura Comparada que fa més de vint anys que dedica la seva recerca al viatge, i amb els responsables de Kalimera Estudio, un estudi de creativitat cultural que idea, dissenya i produeix projectes interdisciplinars connectant la cultura i les humanitats amb les indústries creatives de la gastronomia i el turisme. Comptarem també amb la col·laboració del Restaurant El Rincón Persa, que oferirà un tast de gastronomia iraní. 

 

Col·laboren:

Tornar