Col·loquio - Calidoscopi de Turquies. Un país narrat pels seus escriptors

28 / 02 / 2019 (19h Llibreria Altaïr)

Amb Nesrin Karavar i Emma Martinell

Un llibre explica particularitats d’un territori, però no totes. És la suma de llibres el que ens dibuixa literàriament un país; cada llibre és una peça de trencaclosques que cal encaixar per a obtenir una visió global i fidedigna de la realitat viscuda al lloc on fixem la nostra mirada. Si parlem de la Turquia literària, els autors i les seves obres van més enllà de l’omnipresent Istanbul i ens apropen a altres zones del país com l’Anatòlia o Konya. Els rius de tinta vessats pels escriptors turcs en les pàgines dels seus llibres es ramifiquen per tot el territori, narracions que ens relaten històries de tots els pobles que habiten Turquia, és a dir, de totes aquelles Turquies que conformen Turquia. Endinsar-se a la seva literatura és sinònim d’accedir a la millor font possible per conèixer la cultura i la identitat del territori. A través dels seus llibres, Turquia obre les portes de la seva llar.

La filòloga i professora universitària Nesrin Karavar, natural d’Istanbul, i la catedràtica de Filologia Espanyola Emma Martinell seran les encarregades de fer-nos descobrir que allò que narren els escriptors turcs és quelcom que el viatger mai veuria amb els seus propis ulls sense abans llegir-ho en un llibre. A més la Nesrin Karavar, experta en sufisme, mostrarà a través de la literatura la vigència d’aquesta branca de l’islam a Turquia, que compta amb el místic Yalal ad-Din Muhmammad Rumi com a principal referent històric al país.

Llicenciada en Filologia Espanyola a Turquia, la Nesrin Karavar està impartint en aquests moments un curs de literatura turca a la Universitat de Barcelona. Per la seva banda, l'Emma Martinell, que ha treballat amb textos cronístics americans i durant anys ha encapçalat un grup de recerca sobre testimonis a relats de viatgers de la trobada amb llengües no conegudes, darrerament té en marxa una recerca sobre memòries de sefardites.

Tornar