Col·loqui - 43 anys a Tindouf. Anhels de futur del poble saharaui

05 / 02 / 2019 (19h Llibreria Altaïr)

Amb Alberto Maestre, Pablo Ignacio de Dalmases i Mah Yhadih

Amb motiu de la presentació del llibre Un Pueblo Abandonado. Los engaños en la descolonización del Sáhara Occidental (Chiado Ed.), l'autor, Alberto Maestre, Doctor en Història per la Universitat de Barcelona, conversarà amb el periodista Pablo Ignacio de Dalmases, ex director de Ràdio Sàhara i del diari La Realidad, i amb Mah Yhadih, Delegat del Front Polisario a Catalunya, sobre els anhels de futur del poble saharaui i les possibilitat d'assolir-los.

Al 1975 el govern espanyol va cedir l'administració del territori del Sàhara Occidental a Marroc i Mauritània, negant als saharauis el seu dret a exercir l'autodeterminació, tal com exigien, i continuen exigint, les Nacions Unides. Com a conseqüència, degut a la posterior repressió iniciada per les forces armades marroquines, es va generar un èxode massiu del poble saharaui cap als camps de refugiats de Tindouf, a Argèlia. Havia de ser una breu estada, tot i això, més de quatre dècades després, la seva presència allà ha esdevingut una realitat permanent.

Gràcies a la solidaritat i al suport internacional, però també, evidentment, al seu afany per seguir existint i per mantenir la seva essència, aquest poble ha aconseguit sobreviure en un territori inhòspit i desèrtic. És més. Malgrat les adversitats, la República Àrab Saharaui Democràtica ha estat reconeguda per més de vuitanta països, i els saharauis tenen avui el control efectiu del 25% de la seva terra, tot i ser la fracció més pobre i improductiva. Però aquesta dependència a llarg termini de l'exterior, i la no consolidació de la plena independència, poden ser contraproduents a l'hora de consolidar l'estat saharaui.


Alberto Maestre Fuentes. Doctor en Història per la Universitat de Barcelona, nascut a Wanne Eickel (Alemanya) al 1963. Viatger i investigador infatigable, ha visitat més de vuitanta països, ha col·laborat amb diverses publicacions i institucions i és membre del Grup de Recerca en Estudis Nacionals i Polítiques Culturals (GRENPoc) de la Càtedra Josep Termes. A més, és Oficial del Registre Mercantil de Barcelona al qual treballa des de 1988. Un Pueblo Abandonado. Los engaños en la descolonización del Sáhara Occidental és el seu primer llibre, basat en la seva tesi doctoral.

Tornar