Col·loqui - El moviment de la noviolència al món contemporani

17 / 01 / 2019 (19h Llibreria Altaïr)

Amb Rubèn Wagensberg, Joan Solé i David Angela

Amb motiu de la presentació del llibre Gandhi: Desobediència i resistència civil noviolentes. Textos essencials (Editorial Setena Generació), mantindrem un col·loqui sobre el moviment de la noviolència d'ençà de Gandhi i la seva vigència al convuls món actual. Hi intervindran Rubèn Wagensberg, diputat del Parlament de Catalunya i impulsor dels projectes civils Casa Nostra, Casa Vostra i En Peu de Pau; Joan Solé, curador del llibre; i David Angela, periodista de Catalunya Ràdio.

A partir de la lectura de les obres de Tolstoi i Thoreau, reforçada amb l'espiritualitat oriental i amb una profunda consciència moral, Gandhi va crear a Sud-àfrica i a l'Índia un moviment nou d'acció noviolenta per fer front a la injustícia i l'opressió. D'ençà d'aleshores, la noviolència s'ha replicat a diversos punts del món sotmesos a situacions de tensió extrema. En aquesta xerrada analitzarem els fonaments ètics de la noviolència segons els va establir Gandhi i les evolucions que ha experimentat al món contemporani fins avui dia en les diverses concrecions del moviment.


Rubèn Wagensberg. Diputat del Parlament de Catalunya. Ha organitzat i impulsat resoltament moviments civils a favor dels drets humans: Casa Nostra, Casa Vostra, per promoure i reclamar l'acollida de persones migrants a Catalunya, i En Peu de Pau, per coordinar accions socials i cíviques, de caràcter pacífic i no-violent, axí com mobilitzacions en defensa de drets i llibertats fonamentals.

Joan Solé. Escriptor, traductor i editor. Ha escrit estudis sobre filòsofs (Kant: El giro copernicano en la filosofía,
Schopenhauer: El pesimismo se hace filosofía, Spinoza: La filosofía al modo geométrico, Kierkegaard: El primer existencialista, Lévinas: La ética del otro), autors clàssics (Shakespeare, Montaigne, Chesterton, Jonathan Swift...), i ha editat i presentat una col·lecció de poetes moderns i contemporanis (Neruda, Vallejo, Walt Whitman, Machado, Hölderlin, Rilke, Pessoa, Cavafis, Pavese...). Porta el bloc Docs & the World, dedicat al documental social i ecologista.

David Angela. Corresponsal de Catalunya Ràdio al Baix Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat i Barcelonès nord.

 

Col·labora:

Tornar